Aranyszájú (Krizosztomosz) Szent János püspök és egyháztanító – emléknap

Aranyszájú Szent János püspök és egyháztanítóra emlékezünk szeptember 13-án. Kiváló igehirdető és Szentírás-magyarázó volt, méltán tiszteljük őt az „Aranyszájú” névvel. Aranyszájú Szent János püspök homíliáiból Krisztus velem van, mit féljek? Ha rám tör is a hullámok áradata, ha jön is … Bővebben

Aranyszájú Szent János püspök és egyháztanítóra emlékezünk szeptember 13-án. Kiváló igehirdető és Szentírás-magyarázó volt, méltán tiszteljük őt az „Aranyszájú” névvel.

Aranyszájú Szent János püspök homíliáiból

Krisztus velem van, mit féljek? Ha rám tör is a hullámok áradata, ha jön is a tenger árja, ha szikrázik is felém az uralkodók haragja, mindezt én a pókhálónál is hitványabb valaminek tartom. Ha az irántatok való szeretet vissza nem tartana, még ma szívesen mennék számkivetésbe. Mert ez az én jeligém: Uram, legyen meg a te akaratod! (Mt 6, 10) Nem ennek vagy annak az embernek az akarata, hanem a tiéd. Ez az én bástyám, ez az én rendíthetetlen sziklám, ez az én biztos támaszom. Ha Isten akarja számkivetésemet, készen állok. Ha azt akarja, hogy itt maradjak, ezért is hálát adok. Akármint rendelkezik is, hálás leszek.

Istenünk, benned bízók erőssége, Aranyszájú Szent János püspök a te akaratodból mint az ékesszólás mestere és az üldöztetések elviselésének példaképe tündöklik előttünk. Add, hogy megfogadjuk tanítását, és épüljünk rendíthetetlen türelmének példáján. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.