Adventi naptár – Bevezetés és első nap (november 29.)

Bevezetés Ebben az Adventben Greccio-ba látogatunk, ahol Szent Ferenc atyánk 1223-ban ünnepelte a karácsonyt, és ahol szerette volna valósághűen megjeleníteni Urunk születésének körülményeit. A kis barlangkápolnában, ahol mindez történt, 1409-ben a Maestro di Narni-nak nevezett festő egy két részből álló … Bővebben

Bevezetés

Ebben az Adventben Greccio-ba látogatunk, ahol Szent Ferenc atyánk 1223-ban ünnepelte a karácsonyt, és ahol szerette volna valósághűen megjeleníteni Urunk születésének körülményeit.
A kis barlangkápolnában, ahol mindez történt, 1409-ben a Maestro di Narni-nak nevezett festő egy két részből álló freskót készített, aminek jobb oldali része a betlehemi jelenetet, a bal oldali pedig Szent Ferenc greccio-i karácsonyát jeleníti meg.
Ennek a képnek a segítségével próbálunk elmélyülni a Megtestesülés titkában Szent Ferenc atyánkkal, minden nap a kép egy-egy részletére figyelve, kinyitva rajta egy-egy „ablakot”.
Segítségül hívjuk ehhez Angelus Silesius rövid verseit, illetve kapunk egy linket is, ahol hallgatnivalót találunk: egy-egy zenét, ami vagy konkrétan is, vagy csak hangulatában kapcsolódik az adott nap témájához.
Szép adventi zarándoklatot!

 

 Első nap (November 29.)
 Greccio

 

Ha Krisztus százszor is születne Betlehemben,
Elvesznél, hogyha nem jönne el a szívedben.
(Angelus Silesius)

 

Szent Ferenc átélte a jelenben a Megtestesülés misztériumát. Azt akarta, hogy a betlehemi születés valóságos és jelenvaló, jelen idejű legyen a számára, újra megtörténjen. Ott akart lenni. Ehhez pedig az kellett, hogy engedje saját magában is megszületni a Gyermeket.
Karácsony és a Megtestesülés igazi tétje ez. Az igazi karácsonyi készület nem lehet más, mint jászlat készíteni magamban, a szívemben Jézusnak. A két jelenet (az egykori betlehemi és a jelen idejű) egyszerre, egymás mellett kell, hogy lejátszódjon. Akkor és most összeér bennem, ahogy a kép két oldalán párhuzamosan látszik a két jelenet.

 

Hallgatnivaló:

Thomas Tallis (c. 1505 – 1585): O nata lux de lumine (Ó, fényből született fény)

https://www.youtube.com/watch?v=6HFvgjCOo70

Szövege:
Ó fényből született fény,
Jézus, világ megváltója.
Méltóztassál kegyesen meghallgatni
A hozzád könyörgők dicséretét és imáit.
 
Aki méltóztattál testet ölteni
Az elveszettekért,
Add, hogy áldott testednek
Tagjai lehessünk.