Szent Cecília szűz és vértanú – emléknap

Szent Cecília tiszteletére Rómában már az V. században bazilikát építettek. Krisztus szeretetéért vértanúságot szenvedett. A közép-kor végétől a tizennégy segítő szent egyike, az egyházi zene patrónája. Liszt Ferenc oratóriumot szerzett a tiszteletére. Szent Cecília fekvő szobra a trasteverei Santa Cecília … Bővebben

Szent Cecília tiszteletére Rómában már az V. században bazilikát építettek. Krisztus szeretetéért vértanúságot szenvedett. A közép-kor végétől a tizennégy segítő szent egyike, az egyházi zene patrónája. Liszt Ferenc oratóriumot szerzett a tiszteletére.

Szent Cecília fekvő szobra a trasteverei Santa Cecília Bazilikában látható.  1599-ben, a bazilika renoválása alkalmával számos tanú előtt fölnyitott szarkofágban ebben a helyzetben, romlatlan állapotában találták a szent testét. Az élethű szobor  Cecília épen maradt testét ábrázolja.

Ünnepének egyik antifónája: „Zengő hangszerek kíséretében Cecília egyedül az Úrnak énekelt, mondván: legyen az én szívem szeplőtelen, hogy ne rendüljek meg.”

Urunk, Istenünk, légy irgalmas hozzád könyörgő népedhez, és Szent Cecília szűz és vértanú közbenjárására hallgasd meg jóságosan imádságunkat. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.