fr. Kamill: Márton Áron emlékkonferencia I. rész

2016. október 7-én a Göcsej Múzeumba voltunk hivatalosak a Márton Áron tiszteletére rendezett emlékkonferenciára. Az alkalom szervezője Sziráky István a KDNP megyei elnöke volt. A program elején a Mindszenty Iskola növendékei színvonalas irodalmi műsorban elevenítették fel életét-gondolatait Illés Csaba tanár … Bővebben

2016. október 7-én a Göcsej Múzeumba voltunk hivatalosak a Márton Áron tiszteletére rendezett emlékkonferenciára. Az alkalom szervezője Sziráky István a KDNP megyei elnöke volt.

A program elején a Mindszenty Iskola növendékei színvonalas irodalmi műsorban elevenítették fel életét-gondolatait Illés Csaba tanár úr vezetésével.

Ezután következett Soós Viktor Attila a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagjának előadása.

A témája az 1944-50 közötti baloldali-szocialista államhatalmi diktatúra egyházellenes tevékenysége volt.

  1.  A párt elérendő célnak tartotta a – Szovjet Szocialista Köztársaság iránymutatásai alapján –  a hívők kiirtását.
  2. Példa volt erre a Szovjetunióban az Ortodox egyház megtörése. 1917-től az orosz pátriárkát igyekeztek tönkretenni, 1922-ben sok-sok templomot kifosztottak. Papokat, hívőket kivégeztek, megkínoztak, bebörtönöztek.
  3. Bűnnek tekintették, hogy az egyházak hatással vannak a társadalom életére, oktatási, karitatív, és hitbuzgalmi intézményeiken keresztül.
  4. Apor Vilmost a szovjet katonák lelövik, amikor a püspöki palota pincéjében elbújtatott menekültek, nők védelmére kel.
  5. 1945. március 29-én meghal Serédi Jusztinián bíboros. A Vatikán először Márton Áron püspökre gondol, aki méltóképpen be tudná tölteni Magyarország első katolikus emberének a posztját, de Rákosi Mátyás ez ellen hevesen tiltakozik. Grősz József kalocsai érsek nem vállalja el a tisztséget, így vetül a tekintet Mindszenty Józsefre.
  6. Mindszenty József élő lelkiismerete volt a nemzetnek, minden megszólalását figyelték. 1956 után Kádár János és az MSZMP egy egész hatalmi apparátust foglalkoztatott hazugságok, propaganda kiadványok gyártásával, melynek célja Mindszenty további lejáratása.
  7. A magyar emberek és az egyházak tönkretételére -a kisgazdák 57%-os győzelme ellenére -a kommunisták a belügyminisztériumot és az államvédelmi szerveket maguknak tartották fenn!
  8. 1946-ban megszüntették az egyházak hitbuzgalmi szervezeteit!

Ezután szünet következett!