A Magyarok Nagyasszonya Ferences Világi Rend testvéri látogatása a szombathelyi Szent Bonaventura Közösségnél

Május16-án reggel, kilenc Ferences Világi Rendi testvérrel indultunk Szombathelyre, az ottani, Szent Bonaventuráról nevezett közösség meglátogatására. Viszontlátogatás volt, hiszen közösségünk néhány évvel ezelőtt, Tihamér atya idejében látta vendégül a püspöki székhely harmadrendi testvéreit. Karácsony Mária várt bennünket az autóbusz pályaudvaron. … Bővebben

A szombathelyi harmadrend anyakönyve 1758-ból Közös ebéd a testvérekkelMájus16-án reggel, kilenc Ferences Világi Rendi testvérrel indultunk Szombathelyre, az ottani, Szent Bonaventuráról nevezett közösség meglátogatására. Viszontlátogatás volt, hiszen közösségünk néhány évvel ezelőtt, Tihamér atya idejében látta vendégül a püspöki székhely harmadrendi testvéreit.

Karácsony Mária várt bennünket az autóbusz pályaudvaron. Az üdvözlést követően elindultunk a Romkert Sétányon át a Sarlós Boldogasszonyról nevezett bazilika felé. Különleges élményt jelentett az átjáró magasából szemlélni a római-korból fennmaradt Borostyánkőút részleteit. Kényelmesen sétálva a Székesegyházhoz értünk. Kísérőnk bemutatta a Szombathelyi egyházmegye 2004-ben felújított főtemplomát, amely hazánk harmadik legnagyobb temploma. Megcsodáltuk a szentélyt, a kereszthajókat, imádkoztunk a május1-jén boldoggá avatott Brenner János koporsója előtt aki a kommunizmus áldozataként 1957. december 15-én halt vértanúhalált. A Székesegyházból a hangulatos Fő téren végigsétálva érkeztünk a ferencesek templomához. A Szent Erzsébet tiszteletére szentelt templom helyén már a római korban is keresztény templom állt, a hozzá tartozó kolostort a 14. században alakították ki az egykori ispotályból. Megérkezésünk után szentmisén vettünk részt, amit csendes szentségimádás követett. A szentóra végén a templomból a kolostor hittantermébe mentünk, ahol találkoztunk a vendéglátó testvérekkel. Egymás üdvözlése, rövid bemutatkozás következett, majd Kamill testvér, a közösség lelki asszisztense hangulatos citerajátéka csendült-pendült fel, dalra fakasztott mindnyájunkat. Ebéd előtt Karácsony Mária vezetésével sétát tettünk a templom-kolostor együttes körül. Beszámolót hallottunk Szombathely római-kori és mai történetéről, a ferencesek megtelepedéséről. Délben, a templomban, a szerzetes testvérek vezetésével elimádkoztuk a napközi imaórát, majd átsétáltunk az ebédlőbe, ahol meghívóink ebéddel láttak vendégül miket. A finom gulyásleves után a testvérek készítette aprósütemények kerültek az asztalra. Beszélgettünk, ismerkedtünk egymással, majd az ebédlőből a hittanteremben folytatódott a testvéri együttlét, Kamill testvér citerázása és együtténeklés. Gyorsan telt az idő, de annyi még maradt, hogy megnéztük a rendház könyvtárát. A kolostor két szintjén elhelyezett gyűjtemény tekintélyes mennyiségű könyvet, folyóiratot tartalmaz. Megindító volt látni a szombathelyi harmadrendi ferences testvérek anyakönyvét 1758-ból. Kora délután vettünk búcsút. Kegyelmekben gazdag, vidámsággal teli, áldott szép napot töltöttünk, igazi testvéri közösségben. Köszönjük. Pax et bonum!