Január 16. Szent Berárd, pap és vértanú társai az I. Rendből – ferences emléknap

Szent Berárd, Péter, Akkurziusz, Adiutusz és Ottó, Szent Ferenc tanítványai, 1219-ben Hispániába indultak, hogy a mohamedánoknak hirdessék az Evangéliumot. Elfogták és Marokkóba vitték őket, ahol hirdették Krisztust. Marrakesch városában újra elfogták és megbilincselték őket, majd kegyetlen kínzások után a király … Bővebben

Szent Berárd, Péter, Akkurziusz, Adiutusz és Ottó, Szent Ferenc tanítványai, 1219-ben Hispániába indultak, hogy a mohamedánoknak hirdessék az Evangéliumot. Elfogták és Marokkóba vitték őket, ahol hirdették Krisztust. Marrakesch városában újra elfogták és megbilincselték őket, majd kegyetlen kínzások után a király 1220-ban saját kezével végzett velük.

Vértanúságuk sok hivatást támasztott. Az elsők között volt Ferdinánd, Ágoston-rendi kanonok, a későbbi Páduai Szent Antal. 

Ferenc-rend első vértanúit IV. Sixtus avatta szentté 1481-ben.

Istenünk, te Szent Berárd és vértanú társainak dicsőséges viadalával megszentelted a Kisebb Testvérek Rendjének kezdetét. Engedd, hogy amint ők készek voltak érted meghalni, úgy mi is állhatatosan tanúságot tegyünk rólad életünkkel.