Canterbury-i Szent Ágoston püspök – emléknap

Mint a római Szent András-kolostor apátját, Nagy Szent Gergely pápa 597-ben az angolokhoz küldte az evangélium hirdetésére. 598-ban Canterbury első érseke lett, sokakat a hitre térített, több egyházi tartományt szervezett, főként a kenti királyságban A legnagyobb tömeges keresztelésre 597 karácsonyán … Bővebben

Mint a római Szent András-kolostor apátját, Nagy Szent Gergely pápa 597-ben az angolokhoz küldte az evangélium hirdetésére. 598-ban Canterbury első érseke lett, sokakat a hitre térített, több egyházi tartományt szervezett, főként a kenti királyságban A legnagyobb tömeges keresztelésre 597 karácsonyán került sor, amikor a karácsonyi misén több ezer ember vette fel a kereszténységet. 604-ben Londonban és Rochesterben katolikus püspökségeket alapítottak, s létrehoztak egy iskolát angolszász papok és misszionáriusok képzésére.Május 26-án halt meg 605 körül, Canterburyben.

Istenünk, te Anglia népeit Canterburyi Szent Ágoston püspök igehirdetésével vezetted el az evangélium világosságára. Add, hogy apostoli munkája állandóan gyümölcsöt teremjen Egyházadban. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.