Szerda, évközi idő, 2. hét – Szent Sebestyén vértanú

Január 20-án Szent Sebestyénre emlékezünk, aki Rómában szenvedett vértanúságot a 3–4. század fordulóján Diocletianus társcsászára, Maximianus idejében. A 3. században élt római katonába, Sebestyénbe a Legenda Aurea elbeszélése szerint keresztény hite miatt addig lőttek nyilakat Diocletianus katonái, míg „olyan lett, … Bővebben

szentsebestyenJanuár 20-án Szent Sebestyénre emlékezünk, aki Rómában szenvedett vértanúságot a 3–4. század fordulóján Diocletianus társcsászára, Maximianus idejében.

A 3. században élt római katonába, Sebestyénbe a Legenda Aurea elbeszélése szerint keresztény hite miatt addig lőttek nyilakat Diocletianus katonái, míg „olyan lett, mint egy sündisznó”. A halottnak hitt szentet magára hagyták, ő azonban csodálatos módon felépült sebeiből és a császárokat keményen megfeddte a keresztények ellen elkövetett bűneik miatt: „Az Úr azért méltóztatott engem feltámasztani, hogy találkozhassam veletek és megfeddjelek titeket bűneitek miatt, amiket Krisztus szolgái ellen követtek el.” A császár erre halálra ostoroztatta. Testét a csatornába dobatta, hogy a keresztények ne tisztelhessék vértanúként. Szent Sebestyén azonban a következő éjszakán megjelent Szent Lucának, s fölfedte, hol van a teste, és meghagyta, hogy az apostolok lábaihoz temessék el. Sírja a Szent Sebestyén katakombában található.

Mint segítőszenthez folyamodtak Szent Sebestyén közbenjárásáért pestisjárványok idején, 680-ban megmentette Rómát a ragálytól. Az íjászok, katonák, tímárok védőszentje.

Istenünk, add meg nekünk az erősség lelkét, és taníts minket Szent Sebestyén vértanú ragyogó példájával, hogy inkább kell neked engedelmeskednünk, mint az embereknek. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.