Szent Timóteus és Szent Titusz püspökök emléknapja

Január 26-án Szent Pál apostol tanítványaira és segítőtársaira emlékezik egyházunk. Timóteus az efezusi egyház, Titusz pedig a krétai egyház feje volt. Pál apostol az úgynevezett lelkipásztori leveleket intézte hozzájuk. Ezekben kitűnő intelmek találhatók az elöljárók és a hívek oktatására. Timoteust  … Bővebben

news93d776ad7d56dc408d0ba19f87049cbbJanuár 26-án Szent Pál apostol tanítványaira és segítőtársaira emlékezik egyházunk. Timóteus az efezusi egyház, Titusz pedig a krétai egyház feje volt. Pál apostol az úgynevezett lelkipásztori leveleket intézte hozzájuk. Ezekben kitűnő intelmek találhatók az elöljárók és a hívek oktatására.

Timoteust  Szent Pál második útján vette maga mellé és szinte állandóan a kíséretében volt. Pál második fogsága idején Rómába ment, de az Apostol vértanúsága után visszatért Efezusba. Nerva császár idején, 97-ben szenvedett vértanúságot.

Tituszt Szent Pál magával vitte Rómába. Szent Pál halála után visszatért Kréta szigetére, és ott fejezte be életét.

Istenünk, te Szent Timóteust és Szent Tituszt apostoli erényekkel ékesítetted. Közbenjárásukra add, hogy szentül és buzgón éljünk ezen a világon, s így méltók legyünk eljutni az örök hazába. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.

Szent Timóteus és Szent Titusz életútjáról bővebben olvasható a Szentek élete című kötetben:  http://www.katolikus.hu/szentek/0126.html