Sienai Szent Bernardin egyháztanító, ferences szerzetes

Jézus Neve tiszteletének nagy apostola volt. Egy táblát vitetett maga előtt, rajta sugaraktól körülvéve kék alapon három arany betű: IHS (Jézus görög neve első három betűje – vagy a Jesus Hominum Salvator, Jézus az emberek üdvözítője rövidítése). Ez a jel … Bővebben

05_20_bernardin_03Jézus Neve tiszteletének nagy apostola volt. Egy táblát vitetett maga előtt, rajta sugaraktól körülvéve kék alapon három arany betű: IHS (Jézus görög neve első három betűje – vagy a Jesus Hominum Salvator, Jézus az emberek üdvözítője rövidítése). Ez a jel azóta elterjedt nemcsak a templomi ábrázolásokban, de házak falán is.

Szent Bernardin tanítása Jézus nevéről: „Jézus neve az igehirdetők fényessége… Ugyan mit gondolsz, hogyan terjedt el oly gyorsan a hit világossága az egész földön, ha nem úgy, hogy Jézust prédikálták? Talán nem ennek a névnek fénye és íze tette, hogy Isten meghívott bennünket csodálatos világosságára?… Hirdessük úgy ezt a nevet, hogy ragyogjon, rejtekben ne 05_20_bernardin_05maradjon.”

Istenünk, te Sienai Szent Bernardin áldozópap lelkébe csodálatos szeretetet adtál Jézus szent neve iránt. Tekints érdemére, és közbenjáró imájára add, hogy mindenkor a te szereteted lelkesítsen minket. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.