Lourdes-i nap

Szent II. János Pál Pápa kezdeményezésére 1993-tól ünnepeljük február 11-én, a Szűzanya első Lourdes-i jelenésének évfordulóján a betegek világnapját. A megemlékezéssel az egyház kívánja háláját és elismerését kifejezni mindazoknak, akik életüket szentelik annak, hogy a betegekkel, szenvedőkkel foglakozzanak. Az idős … Bővebben

_MG_3805_k _MG_3825_kSzent II. János Pál Pápa kezdeményezésére 1993-tól ünnepeljük február 11-én, a Szűzanya első Lourdes-i jelenésének évfordulóján a betegek világnapját.

A megemlékezéssel az egyház kívánja háláját és elismerését kifejezni mindazoknak, akik életüket szentelik annak, hogy a betegekkel, szenvedőkkel foglakozzanak.

Az idős vagy életük utolsó szakaszába lépő úgynevezett terminális állapotú betegek ellátása, gyógykezelése, ápolása nagyon fontos és egyben nagyon nehéz feladat mindazok számára, akik velük foglakoznak. Legyen az orvos, nővér, ápoló, vagy idősek otthonaiban dolgozó szakember.

Óriási felelősség hárul rájuk, hiszen a leépülés, kiszolgáltatottság, magatehetetlenség megtapasztalása emberi erővel hosszú távon elviselhetetlen a beteg ember számára és megérinti a segítő lelkét is.

Akik az ápolást, gyógyítást éveken keresztül jól végzik, felmérhetetlen jelentőségű szolgálatot tesznek.

Kiemelkedő jelentősége van az érintésnek, ahogy Teréz Anya is mondta: „érintsétek meg a betegeket”. Az érintés kifejezi, hogy nincs egyedül, törődünk vele, segítünk neki. Az érintés mellett fontos a mosoly is. „Ha már semmit nem adhatsz, add a mosolyod” tanítja Teréz Anya.

A beteg emberrel foglakozók szeretetteljes szolgálata, magatartása dönti el az ápolás, gyógyítás hatékonyságát.

Ez belső adottság, elhívatottság kérdése. Kalkuttai Teréz Anya filozófiájában egyetlen szempont érvényesül: Isten az, aki szenvedő embertársunkban szomjazik a mi szeretetünkre.

Szeretetszolgálatunk az, ami földi életünk minőségét meghatározza.

Törekedjünk arra, hogy cselekedeteinket ez a lelkiség motiválja, akkor válik munkánk szolgálattá.

 

A Lourdes-i jelenés évfordulóján, a Betegek Világnapján templomunkban a Szűzanya tiszteletére felajánlott déli szentmise keretében, amelyet Grácián testvér celebrált, kiszolgáltatták a betegek szentségét.

A már hagyományosnak számító lehetőséggel sokan éltek, a templom szinte megtelt. A szentség felvételének feltétele a gyónás, nagyon sokan a szentmise előtt járultak a gyóntatószékhez.

A szentmisében Grácián, Leopold és Kornél atyák szolgáltatták ki a híveknek a szentséget, amely testi-lelki gondokkal küzdő betegségben lévő testvéreink gyógyulását segíti.