Fatima titka Japánban – A szerzetesek, akik túlélték az atomtámadást

tumblr_maxrdsk73Q1r2uuipo1_500

Augusztus 6-án lesz az 1945-ös hirosimai atomtámadás évfordulója, amikor az Enola Gay nevű, B-29-es amerikai bombázó ledobta a Little Boy nevű bombát a japán városra. A hétfő reggel negyed kilenckor végrehajtott támadás azonnal megölt hetvenezer embert. A robbanás epicentrumától egy mérföldre, de még abban a zónában, ahol a bomba teljes pusztítást hajtott végre, egy plébániatemplomhoz közel élt egy nyolctagú jezsuita közösség. Az atomtámadást mindegyikük túlélte. Bővebben

A szerzetesek, akik túlélték az atomtámadást

Kis rendházuk is megmenekült, habár körös-körül, ameddig a szem ellátott, a robbanás minden épületet földig rombolt – írja a Catholic Herald.

Hubert Schiffer SJ, a túlélők egyike 30 éves volt akkor, és jó egészségben élt 63 éves korában bekövetkezett haláláig. Mint azt egy 1976-os felvételen elmeséli, azon a hétfő reggelen a szentmise után épp leültek a reggelihez, amikor hatalmas villanás vakította el őket. Elsőként arra gondolt, hogy a kikötőben robbant fel valami, aztán másra kellett gondolnia, mert félelmetes robaj töltötte meg a levegőt. Egy láthatatlan erő felemelte őt a székről és átrepítette a szobán. A padlón eszmélt fel, és amikor körülnézett, semmit sem látott, minden elpusztult.

A szerzetesek csak kisebb sérüléseket szenvedtek, és amint azt később amerikai orvosok megállapították, a bomba radioaktív sugárzása sem okozott náluk semmiféle betegséget vagy elváltozást. A német jezsuita meg volt győződve róla, hogy azért élték túl a támadást, mert megfogadták a fatimai Szűzanya kérését, és mindennap imádkozták a rózsafüzért.

Állítása szerint ez hasonlított arra, ami Dániel próféta könyvének harmadik fejezetében szerepel: Nabukodonozor a tűzbe vet három fiatalt, de azok csak fel-alá járkáltak a tűzben, Isten angyalainak társaságában.

Mivel a japán kormány nem reagált, augusztus 9-én Nagaszakira is ledobták az atombombát. A japán katolikusok kétharmada ebben a városban élt, akik az évszázados üldöztetések után a háború végén ezt kapták jutalmul – írja a Catholic Herald. A Szent Maximilian Kolbe által alapított ferences rendház azonban túlélte a támadást. Õ, aki ugyancsak mély személyes kapcsolatban volt a Szűzanyával, a kolostort a tanácsok ellenére egy olyan helyre építette, amelyet egy kisebb hegy választ el attól a helytől, ahova a bombát dobták, így a hegy megvédte a kolostort.

A Catholic Herald cikkírója, Donal Anthony Foley szerint nyilvánvalóan a Szűzanya közbenjárásának köszönhető, hogy a két kolostor túlélte a támadást.

Forrás: Magyar Kurír


i12000-ginko

A képhez: A ginkgo biloba az atombombát is állja

A Japánban őshonos ginkgo biloba fafajta önmagában véve is kuriózum: ezek a növények semmilyen más mai fával nem állnak rokonságban, kizárólag olyan fajokkal mutatnak hasonlóságokat, amelyeket csak fosszíliákból ismerünk. A Földön 270 millió éve jelenlévő fajta különösen jó ellenálló képességű, több globális kihalási eseményt is átvészelt, így talán az sem meglepő, hogy még a Little Boy sem tudott kárt tenni benne: a robbanás középpontjának 2 kilométeres sugarú körében hat ginkgo biloba is túlélte a megelevenedett poklot. Sérüléseik gyorsan begyógyultak, és a mai napig állnak. Hirosimában egyébként először a leander kezdett el ismét virágozni az atomtámadás után, ezért utóbb ez lett a város hivatalos virága.

(A környékünkön Bakon láthatunk ilyen csodálatos fákat nagyobb méretben, kisebb növendékek vannak a kolostor udvarán.)